joi, 30 iulie 2009

De ce Labirintul exprimarii

Ma, da care e chestia crancena cu "labirintul exprimarii"? E de fapt un mod elevat de a spune "Bai, in pula mea. nu vezi ca mananci cacat cu polonicu?". Mai exact, uite d'asta e labirintul exprimarii.



Cica media de cuvinte folosite zilnic, intr'o conversatie uzuala, e de aproximativ 100. Adica tu, respiracule pe gura, nu folosesti mai mult de 100 de cuvinte, in medie, din limba romana ca sa spui ce vrei.
Exprimarea e un labirint pentru ca atunci cand vrei sa te dai destept folosind cuvinte sofisticate, nu iti iese. Din niste viermi intestinali vreti sa pozati in zambri. Dar va plafonati la nivelul de boi. Sau vaci. Sau unii nici macar pana acolo nu ajungeti. Si, ca adevarate tenii ce sunteti, abia scoateti capu putin din cacat si dati citate din Oscar Wilde pentru ca e la moda si/sau suna misto, sau dati exemple de lectii de viata din filozofia de mana a 3a a lui Coelho.
Cuvintele mari nu sunt pentru toti. Limbajul trebuie sa fie unu simplu si care sa nu te dea de gol ca mananci cacat cu pofta. Toata lumea citeaza din marii clasici, dar nimeni nu ii mai citeste. Nu facem exercitii de memorie, nu ne intrecem in "cine stie mai multe citate". Pula mea, d'astea faceam eu cu un tovaras prin clasa a 7a. Ne raspundeam cu "Asta'i vorba de poet, sa'ti pun coaiele pe piept". "Asta'i invatat'o de la tata, manca'mi'ai din cur salata". "Asta'i vorba de vanator de munte, sa'ti pun coaiele pe frunte". Pula mea, era distractiv. Nu o ardeam pseudo-intelectual fara sa stapanim bine limba romana, fie ea si impinsa la limita. Farmecul lucrurilor sta in simplitatea lor. Dar daca esti prost, tot farmecul va fi cand ne vom bate pula de tine si de limbajul tau de intelectual "wanna be".

Mai tarziu, despre femeia cu pula din dreapta-sus.

Sa futeti bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu